MEDIABOOM

Aktuálne správy najmä zo sveta televízie a fashion modelingu

Ako prebieha komparz a aké podoby môže mať rola komparzistu?

Komparz je neoddeliteľnou súčasťou televízneho a filmového sveta kamier. Najčastejšie jeho účinkujúci vytvárajú želanú atmosféru v scénach medzi kulisami. Komparz má však mnoho podôb a rozličných požiadaviek tvorcov. Ako prebieha rola komparzistu a na čo sa pripraviť?

BACKGROUND KOMPARZ VO FILME, SERIÁLI A REKLAME 


Veľkolepé výpravy vo filmoch, živý ruch ulice či kaviarne. To všetko sú scény, ktoré vyžadujú autentickú atmosféru. K tomu pomáhajú vybraní komparzisti, štylizovaní pomocou kostýmov a masiek. Hoci sa jedná nemé role v pozadí, bývajú súčasťou scenára. 

Pre potreby réžie je podmienkou, aby bol komparzista dochvíľny, precízny a zodpovedný v príprave aj počas ostrých klapiek. Zíde sa mu aj dobrá pamäť, pretože zložitejšie scény vyžadujú sústredenie a dodržiavanie všetkých pokynov štábu. Odmenou je nielen honorár, ale aj skvelá skúsenosť, ktorou sa môžeš pochváliť kamošom.




DIVÁCKY KOMPARZ AKO SÚČASŤ PUBLIKA


High Pamätáš si smiech v amerických seriáloch? Aj to bola úloha živých komparzistov prítomných na natáčaní sitcomov. Divácky komparz je tiež súčasťou televíznych relácií, alebo zábavných show. Nielenže človek zažije niečo nové, ale môže si v publiku privyrobiť. 

Na tento komparz netreba špeciálnu prípravu, stačí sa riadiť pokynmi režiséra priamo na mieste. Je vhodný pre spontánnych ľudí, ktorí sú za každú zábavu. Treba počítať aj s nečakanými situáciami, či interakciami s moderátormi a účinkujúcimi.





KOMPARZ V MALEJ HERECKEJ ÚLOHE


Komparz často nevyžaduje väčšie herecké skúsenosti, určite sú však plusom. Občas sa pritrafí malá rola, ktorej súčasťou je krátka replika. Ak máš zaujímavý prejav, talent, alebo typovo sadneš režisérovi, môžeš sa zdokonaliť v hereckej kariére a skúsiť si epizódnu úlohu vo filme, či seriáli.




Chceš si vyskúšať nejaký z typov komparzov?
Vyplň registračný formulár (klikni tu) a zaži natáčanie a jeho atmosféru na vlastnej koži. Sleduj nové castingy, buď aktívny a produkcia ťa bude kontaktovať so zaujímavými ponukami.


#komparztv #komparzbratislava #komparzdotelevizie #komparz #tvjoj #rtvs #tvmarkiza