MEDIABOOM

Aktuálne správy najmä zo sveta televízie a fashion modelingu

Chceš sa stať modelom alebo modelkou? Vyskúšaj tieto typy modelingu a privyrob si

O modelingu snívajú mnohí, ale často naň nenájdu odvahu. Prečo ale váhať? Príležitosť sa núka každému, kto sa za svoju krásu nehanbí. Záplava inzerátov svedčí o tom, že dopyt po takýchto ľuďoch neustáva. Aké typy modelingu teda existujú, čo všetko obnášajú a kde sa na castingy môžeš prihlásiť?

Modeling už dávno nie je iba o chôdzi na móle


Môžeš si vyberať z rôznych možností a uplatnení, ktoré modeling ponúka – high fashion, fotomodeling, komerčný modeling, TV commercial modeling, glamour modeling, plus size modeling a ďalšie.

V súčasnosti takisto poväčšine neexistuje typizácia modela. Dominuje rôznorodosť či už pri farbe pleti, národnosti alebo celkovom vzhľade. Modelingový priemysel totiž potrebuje rôzne typy ľudí a postáv. Neboj sa preto prihlásiť a nezatracuj to ešte predtým, ako to vyskúšaš.


Aké typy modelingu existujú? Prinášame ti výber tých naj...

    High fashion modeling
    High fashion modelovia sú tí, ktorých vidíš na prehliadkových mólach. Pracujú so špičkovými návrhármi a chodia na rôzne módne prehliadky.

    Modeling v oblasti špičkovej módy býva kreatívnejší a umeleckejší ako komerčný modeling. Je drahý, ambiciózny a luxusný. Modelovia z high fashion sú zvyčajne veľmi vysokí a štíhli. Požiadavky sú tak celkom náročné.


    • Dievčatá by mali mať výšku od 170 cm do 180 cm, konfekčnú veľkosť XS-S a veková hranica sa pohybuje od 13 do 25 rokov.
    • Pri chlapcoch sa očakáva výška od 185 cm do 190 cm. Mali by mať dobrú stavbu tela, miery sa pohybujú na hrudi od 94 cm do 106 cm a pás od 76 cm do 81 cm. Vekovo by mali mať od 15 do 40 rokov.




    FOTOMODELING

    Fotomodeling zahŕňa fotenie editoriálov na úvodné stránky časopisov a magazínov ako je Vogue, Harper's Bazaar, Elle a iné. Modelky pózujú pred fotoaparátom podľa pokynov fotografa alebo koordinátora fotografovania.

    Väčšinou sa fotenie odohráva buď v ateliéri, alebo na konkrétnom mieste fotografovania. Požiadavky na modelov sú menej náročnejšie než v high fashion modelingu, je ale nutné byť fotogenickým typom. Editoriály zabezpečujú vysokú popularitu a väčšinou vedú k získaniu skutočne dobre platenej zákazky.





    KOMERČNÝ MODELING

    Táto kategória je najviac využívaná agentúrami a televíznymi spoločnosťami. Do komerčného modelingu totiž patria hlavne oblasti reklamy (tlačenej aj televíznej), časopisov a katalógov.

    Komerčné modelky väčšinou pózujú pri fotení:
    • kampaní
    • online snímok produktov
    • billboardov
    • televíznych reklám
    • obalov produktov v oblasti módy, kozmetiky, technológií a domácich potrieb
    • a ďalších typoch fotenia
    Zoznam je nekonečný, čo znamená, že aj tu sú požiadavky menej prísne, pretože značky väčšinou hľadajú modelku, ktorá odráža bežnú populáciu.

    Najmenšie požiadavky na modelov bývajú väčšinou pri TV commercial modelingu. Účinkovanie v reklame je určené pre všetky vekové kategórie a typy ľudí. Každá TV reklama si vyžaduje úplne niečo iné a táto skutočnosť otvára dvere naozaj každému, kto sa nebojí postaviť pred kameru.



    PLUS-SIZE MODELING

    Tento typ modelingu je relatívne novým fenoménom, ktorý je populárny hlavne v USA. Modelovia majú predovšetkým vyššiu váhu a pevnejšiu postavu. Jednou z úspešných a kontroverzných plus-size modeliek pre svetové značky je napríklad Crystal Renn. Kampane s týmito modelmi väčšinou poukazujú na diskrimináciu a bojujú proti anorexii.

    Ak si teda vždy chcel/a byť modelom alebo modelkou, ale obávaš sa, že nespĺňaš požiadavky na výšku a hmotnosť, je načase pustiť takéto myšlienky z hlavy a začať premýšľať nad kariérou plus-size modela. Veková hranica sa pohybuje v rozmedzí od 17 do 35 rokov s výškou minimálne 170 cm a konfekčnou veľkosťou L-XXL.




    GLAMOUR MODELING

    Glamour modeling je vo všeobecnosti ženská profesia, ale existuje niekoľko príležitostí aj pre mužov. Glamour modelkami väčšinou bývajú ženy, ktoré majú určitý druh sexepílu a ktoré sa neboja ukázať svoje telo. Ich pózy bývajú sexuálne sugestívnejšie ako pózy iných modeliek a zvyčajne sú zamerané na mužské publikum.

    Rozsah glamour modelingu sa môže pohybovať od fotografií spodného prádla a plaviek až po umeleckú a komerčnú aktovú fotografiu napríklad do pánskych alebo dámskych magazínov. Takéto druhy fotenia zvyčajne bývajú aj vysoko honorované a výška a váha nie sú rozhodujúcimi faktormi. Dôležité je dbať o svoju postavu a dovŕšiť vek 18 rokov.





    Chceš sa stať modelom alebo modelkou? Registruj sa na Modeling&Fotomodeling a my ti odporučíme tie najlepšie ponuky, v ktorých zažiariš.

    #komparztv #modeling #fotomodeling